Behandeling van volwassenen

Hoe het georganiseerd is

Wanneer u als volwassene bij ons in behandeling komt zijn er verschillende mogelijkheden. Uw huisarts heeft u verwezen voor begeleiding of behandeling. Afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten kiezen we een behandeling.

De nieuwe indeling van de GGZ, in POH, basis GGZ en gespecialiseerde GGZ is voor iedereen nog wat wennen. We verwachten en streven er naar dat de meeste mensen die zich bij ons aanmelden behandeld kunnen worden in de basis GGZ.

Hiernaast staat een indicatie van het aantal contacten wat mogelijk is binnen de verschillende behandelvormen. Dit is de bovengrens.
Hoewel er voor gespecialiseerde behandeling geen bovengrens is, behandelen wij wel in programma’s waarin we keuzes hebben gemaakt over het aantal gesprekken.

 

  • POH GGZ – varieert
  • basis GGZ kort – ongeveer 3 gesprekken
  • basis GGZ middel – ongeveer 5 gesprekken
  • basis GGZ intensief – ongeveer 9-10 gesprekken
  • basis GGZ chronisch – ongeveer 10 gesprekken
  • gespecialiseerde GGZ – afhankelijk van de afspraken

Onze methoden

Gesprekstherapie

Voor de meeste mensen geldt dat ze gesprekstherapie krijgen. U praat met een hulpverlener. Dat kunnen een paar, maar soms ook vele gesprekken zijn. Globaal gezien zijn dit soort behandeling in drie fasen te verdelen. In de eerste fase stelt uw behandelaar vragen. Hij wil weten wat er is, wanneer u er last van heeft en soms ook hoe het komt. De behandelaar zal daarna gericht te werk gaan: bijvoorbeeld in de gesprekken daarna met u aan de slag gaan op één gebied, zoals angst. Hij zal u vervolgens daar naar vragen. Andere zaken die in uw leven spelen worden zo mogelijk buiten de therapie gehouden. De centrale vraag in kortere behandeling is ‘hoe gaat het met datgene wat we aan het behandelen zijn?’. Daarmee gebruiken we de beschikbare (beperkte) tijd zo goed mogelijk. Praten over koetjes en kalfjes kan niet te veel tijd in beslag nemen. We moeten doelgericht aan het werk.

Behandelvormen die we toepassen binnen GGZ Veenendaal zijn: CGT, SFT, DBT, MBT, EFT. focussing, systeemtherapie, positieve psychologie, KDP, contextuele gedragstherapie, inzichtgevende psychotherapie en nog meer.

EMDR

Als er nare dingen gebeurd zijn en er is een traumastoornis (zoals PTSS) ontstaan, zijn kan uw behandelaar adviseren EMDR te gaan doen. De afkorting staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dat is een ingewikkeld woord voor een relatief eenvoudige methode, waarbij oogbewegingen, dan wel piepjes in uw oren via een koptelefoon, worden gecombineerd met nieuwe gedachten over de traumatische gebeurtenis.

Op de website voor EMDR wordt meer uitgelegd, zie hier.

Medicatie

Binnen GGZ Veenendaal wordt geen medicatie voorgeschreven. We hebben tot recent samengewerkt met een psychiater, maar dat is helaas moeten stoppen. We zijn op zoek naar samenwerking met een andere psychiater.