Hoe kunnen we helpen?

Als u op de wachtlijst staat

< Alle onderwerpen

Alvast aan de slag? Voor als u op de wachtlijst komt

Wachten is nooit leuk, maar moeten wachten op de start van een behandeling is akelig. De meeste mensen aarzelen lang voordat ze de stap zetten naar de huisarts om een verwijzing te vragen. En dan krijg je te maken met de werkelijkheid van wachtlijsten in de zorg. Op de website hebben we daar verdere aandacht aan besteed, maar in dit gedeelt willen we met u kijken wat u vast kunt doen om zelf aan de slag te gaan.

Er zijn een paar verschillende onderdelen die we op een rijtje zetten:

Zelfhulp

Dit in een ingewikkeld gebied. De meeste mensen zijn al lang zelf aan de slag gegaan met hun problemen. Ze proberen ze zelf op te lossen, ze bespreken hun situatie met anderen, en pas als ze er dan niet uitkomen vragen ze hulp. Begrijpelijk en terecht. Soms kan het echter nuttig zijn alvast een boek, brochure of website door te kijken waarin aandacht is voor uw problematiek. We hebben bij veel van de problemen die we op deze website bespreken veelgebruikte boeken en zelfhulp boeken opgeschreven. En we verwijzen naar handige websites die volgens ons bruikbare informatie geven. Wellicht spreekt u één van de boeken of websites die we op onze website noemen u aan en kunt u er alvast mee aan de slag.

eHealth

Er zijn naast boeken en websites ook veel instructie of toelichtingsfilmpjes en presentaties te vinden op het internet, over tal van onderwerpen. Deze kunnen u helpen alvast meer te weten te komen over stoornissen, behandelingen en allerlei soortige problemen. Zoals stress, slapen, voeding.

Voorbereiding op behandeling

Ter voorbereiding op de behandeling kunt u een aantal zaken doen, wanneer u daar mogelijkheden toe ziet. Wat u onder andere kunt doen is één en ander op een rijtje zetten, met behulp van ons startformulier’. Met hulp van dit formulier kunt u misschien sneller tijdens de intake duidelijk maken wat er aan de hand is, wat u eerder heeft geprobeerd, hoe u ongeveer in elkaar zit en waar de behandeling zich op zou moeten richten. download het formulier hier (klik)

Misschien heeft u vragen over wat u heeft of wat we kunnen doen. Schrijf ze op. Misschien wilt u de gesprekken gaan opnemen (bv met uw telefoon). Probeer alvast uit te zoeken hoe dat werkt.
Wilt u dat ook uw partner, vriendin, of iemand anders in de behandeling betrokken wordt? Denk dan na over hoe u dat zou willen.  Maar misschien weet u al dingen waar u eigenlijk mee zou willen beginnen, zoals meer sporten, een cursus ontspanning, of moed verzamelen om alvast andere stappen te zetten.

Behandeling elders

Wanneer u vindt dat u te lang moet wachten om bij ons van start te kunnen is het verstandig te overleggen met uw zorgverzekeraar. Zij doen soms wachtlijstbemiddeling, wat zo veel betekent dat ze met u kijken naar alternatieve zorgaanbieders in de regio. Wellicht is er binnen redelijke reisafstand een alternatief wat ook bij u zou kunnen passen.  Wanneer u die gevonden heeft, zou u zich dan bij ons willen afmelden? Dan houden we een juist overzicht.

Waarom zijn er wachtlijsten?

GGZ Veenendaal krijgt net als de meeste instellingen een bepaalde hoeveelheid geld (buget) om mensen mee te mogen behandelen. De hoogte van dat budget wordt door de verzekeraar bepaald. Op basis van dat budget kunnen wij behandelaars in diens nemen. De verzekeraar moet dit doen, om de totale kosten van de gezondheidszorg beheersbaar te houden.  We begrip voor deze beperking, hoe lastig ook. Er is volgens ons echter nog verbetering te bereiken met een andere verdeling van de budgetten tussen instellingen.

Inhoudsopgave