Hoe kunnen we helpen?

Kindcheck

< Alle onderwerpen

Het effect op kinderen

Wanneer u kinderen heeft zullen we u vragen naar het eventuele effect van uw problematiek op uw kinderen. Vaak zien we dat kinderen, zeker bij complexe en langdurende problematiek, zelf in de problemen komen wanneer een ouder psychische problemen heeft. Bijvoorbeeld omdat iemand te weinig aandacht of energie heeft voor de kinderen.
We bespreken deze eventuele effecten met u, om  na te gaan of  wat uw problematiek voor uw kinderen zou kunnen betekenen. We kunnen ze eventueel een keer uitnodigen als ze al wat ouder zijn. Of zelf uitnodigen om een keer te praten bij een kinderpsycholoog of orthopedagoog. Zeker hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

De manier waarop we dit doen is in de lijn van de zogenaamde ‘kindcheck’. Dit is een methode waarin gericht doorgevraagd wordt, wanneer er problemen lijken of zijn.

Vijf vragen die we kunnen stellen bij de Kindcheck:
1. Wie maken deel uit van uw gezin (bent u zwanger?), wat is de leeftijd van de kinderen en wonen zij de hele week bij u?
2. Wie zorgt er nog meer voor de kinderen?
3. Lukt het u, ondanks uw situatie, om de kinderen voldoende zorg te bieden?
4. Wanneer dit niet lukt, wie kunt u dan om hulp vragen?
5. Wat merken de kinderen van uw situatie en heeft u een idee wat uw situatie voor de kinderen betekent?

Wanneer we ons zorgen maken uit de verhalen die u vertelt of we eventueel via anderen horen, bespreken we met u wat verstandig is om te doen. Zo mogelijk in samenwerking met het CJG. We kunnen in uiterste geval melding doen bij Veilig Thuis/Samen Veilig. Zij gaan dan met u en uw kind kijken wat er verder nodig is.

Inhoudsopgave