Hoe kunnen we helpen?

Veranderen

< Alle onderwerpen

Verandering is een proces van vallen en opstaan. Terugvallen in oud gedrag stadia van verandering is een bijna standaard deel van veranderen. Denk aan toch nog een keer een sigaret opsteken terwijl je aan het stoppen bent. Dé grote uitdaging bij verandering is het vasthouden van je oorspronkelijke doel en daar weer naar terugkeren. Ook na terugval.
Ons hoofd, maar soms ook onze omgeving, is cynisch en verandering is moeilijk. Dan verzinnen we uitvluchten: nog maar even niet, blijkbaar is dit niet het moment, ik verander wel wanneer de omstandigheden beter zijn, enzovoorts. Een externe coach, iemand die je toejuicht aan de zijlijn, maar je ook mag aanspreken op je gedrag, is vaak erg nuttig. Dat kan je partner zijn, een vriend(in), maar ook een trainer of een therapeut.

Veranderen is een proces in verschillende stadia. We ervaren de problemen, we overdenken de mogelijkheden, we nemen een beslissing dat we het anders willen, we gaan daar mee aan de slag, we proberen dat vol te houden en vast te houden –  maar soms vallen we terug en moeten we terug naar ons oorspronkelijke plan.

Inhoudsopgave