Hoe kunnen we helpen?

Exposure (blootstelling)

< Alle onderwerpen

Angstige mensen gaan zaken vermijden. Dat kunnen situaties zijn (bijvoorbeeld winkels), dingen (zoals bloed of spinnen), of gedachten (bijvoorbeeld denken aan dood gaan). Er ontstaat dan een patroon van vermijden van datgene waar je tegenop ziet of bang voor bent. Dit heet vermijding.

De misschien wel meest effectieve manier van angstbehandeling is exposure: blootstellen aan datgene waar je angstig voor bent. Exposure is zeker niet alleen maar ‘gewoon doen’. Er zijn allerlei handvatten die de kans op succes groter maken, zoals stukje-voor-beetje (graduele exposure), oefenen in gedachten (exposure in vitro), gedachtentherapie ter ondersteuning, ontspanningstechnieken en zelfbemoediging.

Om exposure te kunnen uitvoeren gebruiken we soms foto’s, filmpjes, spullen en indien nodig oefenen met u om de vermijding van deze spannende zaken te doorbreken.
Bij sommige vormen van traumabehandeling (vermijding van de nare gedachten en gevoelens die bij een herinnering horen) passen we ook technieken gebaseerd op exposure toe.

Met responspreventie

Aan spannende of emotionele ervaringen of herinneringen blootgesteld worden (exposure), zonder dat u uw vermijdingsmechanismen gaat inzetten (responspreventie).

Met rescripting

Dit betekent zoveel als ‘herschrijven’. Rescripting gaat over het oefenen om de nare ervaringen anders te laten aflopen. In het hier en nu. Andere emotionele associaties maken tussen wat er gebeurd is (verleden) of waar u bang voor bent (hier en nu).

Angsthiërachie

Tijdens de behandeling benadrukken we het opstellen van een lijstje waarmee een plan van aanpak wordt gemaakt. Beginnen met de dingen die relatief minder angst veroorzaken en toewerken naar een haalbaar doel. Stapje voor stapje. Zoals:

spanning: activiteit
10: op zaterdagmiddag door het dorp lopen
9: op vrijdag een rondje over de markt
7: op woensdag door de Corridor
4: boodschappen doen in de AH in West

Lijkt simpel, maar is om allerlei redenen lastig om te doen. Bijvoorbeeld omdat mensen te streng zijn en te veel van zichzelf eisen, waardoor ze nieuwe teleurstellingen of zelfs paniekmoment organiseren. Met alle gevolgen van dien.

Virtuele exposure therapie (VET)

Een relatief nieuwe vorm van exposure is die via een computer simulatie. Binnen GGZ Veenendaal gebruiken we daarvoor een opstelling met een Playstation 4 en een virtual reality bril. U wordt dan via 3D (of beter gezegd: VR) en geluid op een bijna realistische manier geconfronteerd met waar u bang voor bent. Natuurlijk ook hierin stapje voor stapje.

Meer informatie (klik op de tekst)

uitgewerkt voorbeeld injectie angst

meer informatie

Inhoudsopgave