Hoe kunnen we helpen?

Medicatie

< Alle onderwerpen

Medicatie

Bij sommige soorten psychische problematiek is medicatie zinvol. In veel andere gevallen niet.  We zullen met u kijken en bespreken wat de mogelijkheden zijn en wat verstandig zou kunnen zijn.  Als we dat samen vinden kunnen we uw huisarts vragen medicatie voor te schrijven, of juist af te bouwen.

Soms is het verstandig een psychiater in te schakelen om mee te denken. Dat kan voor alleen de  medicatie, maar bij ingewikkelde medicatie vragen kan het zijn dat we u adviseren behandeling te  zoeken bij Pro Persona of een andere grotere instelling, waar ook psychiaters deel uit maken van  het behandelteam. Maar meestal lukt het prima met de huisarts.

De meest voorgeschreven soorten in de GGZ

antidepressiva: met name bij stemmingsproblemen en bij sommige angststoornissen (voorbeeld: paroxetine, sertraline)

antipsychotica: bij psychose, maar soms ook bij slaapproblemen of ‘chaos in je hoofd’ (voorbeeld: quetiapine)

rustgevende medicijnen: tijdelijk minder lichamelijke spanning en minder onrust in je hoofd (voorbeeld: oxazepam)

slaapmedicatie: tijdelijk om in slaap te vallen of door te slapen (voorbeeld: temazepam)

Medicijnen hebben bijna altijd een werking op je lichaam én op je hoofd. Zowel opbouwen als afbouwen heeft daarom op beiden effect. Hoewel niet altijd formeel verslavend, kan het wel een hele klus zijn deze middelen weer te stoppen. Daarnaast hebben ze best veel bijwerkingen en werken ze lang niet altijd zoals verwacht. Soms zijn medcijnen helpend of zelfs nodig, maar wees voorzichtig in het gebruik. Bouw het met uw arts af, wanneer niet meer noodzakelijk.

Handige website

overzicht GGNet

Inhoudsopgave