Hoe kunnen we helpen?

Reactivatie

< Alle onderwerpen

Weer in actie komen

Wanneer iemand te kampen krijgt met depressieve klachten of zelfs een depressieve stoornis zijn er verschillende behandelinterventies. Een van deze behandelinterventies is gedragsactivatie.
Mensen met depressieve klachten worden vaak minder actief op verschillende levensgebieden. Ze gaan bijvoorbeeld vriendschappelijke contacten uit de weg, komen niet meer op de sportclub of blijven veel langer in hun bed liggen dan gewoonlijk. In eerste instantie is het prettig om dit te doen. Het is veilig en je hoeft even niemand onder ogen te komen. Je voelt je namelijk al zo rot.  Helaas werkt dit averechts. Op het moment dat mensen minder actief worden, ervaren ze minder voldoening. Minder voldoening zorgt voor een toename van depressieve klachten. Doordat de depressieve klachten verder toenemen, krijgt u nog minder zin om iets te ondernemen. De zogenaamde neerwaartse spiraal.

Begin met het maken van een lijst met plezierige en ontspannende activiteiten. Het is niet belangrijk dat u op dit moment geen zin heeft in deze activiteiten. Dit is een valkuil. Als u gaat wachten totdat u zin krijgt, begint u waarschijnlijk nooit. Mocht u het lastig vinden deze activiteiten te verzinnen, raadpleeg dan familie, vrienden of iemand anders die bij u betrokken is. Een hulpmiddel kan de plezierige activiteiten lijst PAL zijn, ter inspiratie.

De neerwaartse spiraal kan worden doorbroken door de plezierige en ontspannende activiteiten in een weekschema te gaan zetten. U maakt met u zelf de afspraak om deze dan ook daadwerkelijk uit te voeren. Zin of geen zin. Stel daarom realistische doelen en bouw het rustig op. De kans is groot dat u zich al een stukje minder depressief gaat voelen door activatie.

Inhoudsopgave