Hoe kunnen we helpen?

Assertiviteit en sociale vaardigheden

< Alle onderwerpen

In veel psychische problematiek speelt de omgang met andere mensen een belangrijke rol. Er zijn diverse therapieën ontwikkeld die zich daar op richten, maar er zijn ook goede trainingen of cursussen die kunnen helpen. Twee daarvan worden veel toegepast: sociale vaardigheids training (SOVA) en assertiviteitstraining. SOVA wordt meestal gegeven in een cursus van ongeveer 10 bijeenkomsten, in een groep. Er worden allerlei aspecten van omgaan met andere mensen besproken, maar vooral geoefend. Het is in het beginnen wennen, maar wel een goede manier om hier mee bezig te zijn.

Assertiviteitstraining is bedoeld om mensen weerbaarder te maken. Nee zeggen én bewaken. Grenzen aangeven. Voor jezelf opkomen. Ook assertiviteitstraining gebeuren vaak in een groep, op vergelijkbare manier als SOVA.

Binnen GGZ Veenendaal passen we in de individuele behandelingen elementen toe uit bovenstaande methoden. Wanneer we denken dat iemand dit het beste in een groep kan oefenen, verwijzen we mensen door. Neem contact op met Veens Welzijn om te vragen waar u terecht kunt.

Inhoudsopgave