Hoe kunnen we helpen?

Depressie

< Alle onderwerpen

Stemmingsstoornissen

De meest voorkomende stemmingsstoornis is depressie, hoewel er best veel mensen zijn die met dit etiket niet helemaal voldoen aan de klassieke diagnose (depressieve stoornis). Daar naast zijn er echter een aantal andere stemmingsproblemen die binnen GGZ Veenendaal, of elders, worden behandeld. Er is een nauwe relatie tussen stemming en angst. Vaak hebben mensen beiden.
Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste stemmingsstoornissen of stoornissen waarin dit een belangrijke rol speelt. Het is echter ook zo dat bij veel andere problemen, zoals bijvoorbeeld ADHD of karakterproblemen ook stemmingsklachten voor komen.

De belangrijkste stemmingsstoornissen en hoe wij die behandelen:

depressieve stoornis
Een depressie. Gekenmerkt door somberte, verminderd plezierbeleving, piekeren, verandering in de eetlust, verandering in seksuele behoeften. Vaak ook zelfmoord gedachten.
De behandeling is een mix van reactivering, CGT of IPT en soms medicatie. medicatie, structurering en reactivering. Bij aanhoudende depressie is MBCT of rMTS een optie.

dysthyme stoornis
Dysthymie is een wat mildere vorm van stemmingsklachten, waarbij iemand voor langere tijd somber is, zonder helemaal passief en vermijdend te worden. Het is vaak gekoppeld aan een tobberig karakter en een stijl van met situaties om gaan die somber maken. Daarom is behandeling van de persoonlijkheid soms helpend. We doen dat met schematherapie (SFT).

manisch-depressieve stoornis (bipolair)
Bij deze mensen wisselen extreem drukke momenten zich af met vaak langer durende depressieve medicatie periodes. Mensen die met medicatie gestabiliseerd zijn kunnen bij ons verder behandeld worden. Dan gaat structurering het vaak over ‘gevolg’klachten van de MD stoornis, zoals angstklachten.

schizoaffectieve stoornis
Dit is een mix van bipolaire klachten en psychotische klachten. Ook hierin is medicatie vaak essentieel. medicatie Een combinatie van antipsychoticum en stemmingsstabilisator. Ook bij deze stoornis zijn het vaak de gevolgen die we binnen GGZ Veenendaal kunnen behandelen. Zoals sociale angst, somberte etc.

manie
Soms raken mensen extreem uit evenwicht en worden druk en chaotisch. Dat kan verschillende oorzaken medicatie hebben, zowel psychisch als lichamelijk. Medicatieveranderingen of drugs kunnen dit veroorzaken (en veel minder vaak voorkomend: een hersenbeschadiging). Als de structurering manie voorbij is, kan het zijn dat behandeling nodig is om te voorkomen dat het nogmaals gebeurt, of ook  met de gevolgen van de manie om te gaan.

Lichttherapie bij seizoensgebonden depressie
Wanneer correct gediagnosticeerd en gemonitord, is lichttherapie een betrekkelijk eenvoudige, maar  effectieve behandeling. Lichttherapie bestaat uit blootstelling aan een lichtbron van 10.000 lux op ooghoogte.  De behandeling begint met een sessie per dag van 10-15 minuten en kan oplopen tot sessies van 30-45 minuten.  Wanneer er na 4-6 weken nog geen effect is opgetreden, is verdere blootstelling zinloos.

Meer informatie (klik op de tekst)

stappen in depressiebehandeling 

lotgenoten (depressievereniging)

lotgenoten (manisch-depressief)

filmpjes over psychose

rTMS bij aanhoudende depressie

Inhoudsopgave