Hoe kunnen we helpen?
Sociale angststoornis
Sociale angststoornis
Een sociale angststoornis is een vorm van angstprobleem, waarbij iemand zich veel zorgen maakt, zenuwachtig is, allerlei gedachten heeft, of ook vermijdt onder de mensen te komen. Groepen en groepjes, sociaal contact, feestjes en etentjes. Iemand met een sociale angststoornis is zich vaak erg bewust van hoe hij zit, kijkt, beweegt, welke geluiden hij maakt of wat er ‘mis’ gaat. Erg bezig zijn met hoe je op anderen over zult komen, of wat andere mensen kunnen denken. En daar zo gespannen van raken dat het je echt in de weg gaat zitten.
Net als bij alle andere ‘stoornissen’ gaat het hier dus niet alleen om onzekerheid, maar om angst die er toe leidt dat het in het dagelijks leven niet goed lukt. Een beperking in het dagelijks functioneren dus.
Er treden allerlei angstsignalen op, zoals trillen, sneller ademen of hyperventileren, zweten, duizelig worden, versnelde hartslag. Maar ook klein voelen, weg willen, altijd de nooduitgang moeten weten, liever niet gaan of snel weer weg gaan. Of helemaal niet meer de deur uit gaan.
De behandeling van sociale angst is een combinatie van CGT, exposure en soms medicatie.
Meer informatie