Logo
Logo

Cliëntorganisaties en lotgenoten

Er zijn in Nederland een aantal organisaties die zich inzetten voor een goede geestelijke gezondheidszorg, vanuit het perspectief van de cliënt/patiënt. We hebben hieronder de grootste organisaties en belangen verenigingen op een rijtje gezet.

Het Landelijk Platform GGz is dé koepel van, voor en door 20 cliënten- en familieorganisaties in de ggz. Gezamenlijk vertegenwoordigen we meer dan een miljoen Nederlanders die jaarlijks een beroep doen op de ggz. We streven ernaar de positie van die kwetsbare mensen structureel te verbeteren.

website

De Depressie Vereniging is een landelijke organisatie die bestaat sinds 1 augustus 2010. De vereniging richt zich op alle mensen met een depressie, depressieve klachten en mensen die een depressie hebben doorgemaakt. Ook naastbetrokkenen kunnen bij de vereniging terecht voor informatie en steun.

website

Stichting Pandora is een organisatie die zich inzet voor mensen met psychische problemen. De stichting is opgericht in 1964 en alle projecten zijn gebaseerd op ervaringen van mensen zelf.

website

Patiëntenfederatie NPCF is een samenwerkingsverband van (koepels van) patiënten- en consumentenorganisaties. De NPCF zet zich in voor betere, veilige en betaalbare zorg.

Een belangrijke doelstelling is transparantie in de zorg, zodat patiënten in staat worden gesteld om de juiste keuze te maken. Dankzij de inbreng van zo'n 20.000 leden van het NPCF-zorgpanel, de vragen en ervaringen die patiënten melden bij de NPCF-Zorglijn en de beoordelingen op ZorgkaartNederland.nl heeft patiëntenfederatie NPCF in beeld wat volgens patiënten goed gaat in de zorg en wat er beter kan.

website

De ADF stichting is een landelijke patiëntenvereniging die zich inzet voor mensen met angst- en dwangklachten.

website

Labyrint-In Perspectief komt voort uit twee organisaties: Labyrint en In Perspectief. Beide organisaties deden hetzelfde, namelijk het ondersteunen van familieleden van mensen met psychische of psychiatrische problemen.

website

Anoiksis is een vereniging voor en door mensen met chronische psychose of schizofrenie.

website